Shoppingtur till glasriket på MC 040502

 

Sambon föreslog att vi skulle ta bilen, för efter Valborg- och Första maj kortege var han övertygad om att mina ändmuskler behövde vila. Men jag höjde mina aktier rejält genom att propsa på att vi skulle ta motorcykeln istället. Sagt och gjort, vi tog med sidoväskor samt den expanderbara sissybarväskan och så gav vi oss av. Vi tog svängen förbi allas vår numer berömda ”Silverryggen” och lämnade en CD med bilder som ska läggas in på hemsidan.

Vi åkte till Skeda och svängde mot Kisa, landskapet är otroligt vackert just nu, stigande sav och svällande knoppar överallt, visserligen en svår tid för pollenallergiker men som tur är finns det medicin. Det mindre trevliga är alla småknytt som antingen blir blodiga fläckar på visiret eller otuggad proteinrik föda om man råkar ha munnen öppen när de kommer farande. Och det har jag ibland när jag sjunger (mistlur enligt sambon) till mina favoritlåtar när jag sätter på freestylen.

Njöt av landskapet ner till Kisa, det är så vackert med sjöarna och det kuperade landskapet och vädret visade sig från sin bästa sida. Vid Vimmerby blev det grått och det såg ut som om det skulle börja regna, men vi hade tur och hann ifatt solen igen när vi kom fram till Glasriket. Men innan dess tog vi en glasspaus i Hultsfred på en bensinmack, det är inte många ställen som är öppna i samhällena på en söndag.

Vi började med ett besök på KostaBoda men det var så många och starkt färgade glasprylar att det blev för mycket för ögat, så vi åkte tomhänta därifrån (vilket sambon som höll i plånboken inte var direkt ledsen för). Vi fortsatte till Orrefors på en asfalterad väg som inte blivit lagad på mången god år och dag, vid vissa gupp kändes det som om nackkotorna trycktes ihop så hela halsen försvann och huvudet blev ett med kroppen. I Orrefors var det dags att fylla på tanken och när vi stod där i solskenet och gottade oss kom det två ryttare på varsin havremoped, det såg så lugnt och avstressande ut.

Innan vi började vår shoppingrunda intogs lunch på Orrefors värdshus, god mat i mysig gammaldags bruksmiljö. Vi hittade flera prisvärda glasskålar, ljusstakar och juldekorationer (önskemål från amerikanska släktingar och kommer att levereras personligen senare i höst). Det är minst 50 % billigare att handla direkt på glasbruken än i vanliga affärer så en tur dit rekommenderas. Det var mycket utrymme kvar i väskorna när vi var färdigpackade, men pengarna var tyvärr slut. (Det konstiga är att det alltid finns pengar till nya prylar till motorcykeln, där finns inga begränsningar, hmmm…….)

Eftersom vi kom iväg lite sent hann vi inte ta småvägarna från Orrefors som vi hade tänkt utan begav oss hem den snabbaste vägen. Men om man åker de mindre vägarna hamnar man i en kopia av Astrid Lindgrens sagovärld med stengärdsgårdar, hästar i hagen, röda stugor med vita knutar, grönskande ängar och inte minst alla blommande fruktträd som är på gång så här års. Så lite mer gott om tid rekommenderas och gärna en kaffekorg att avnjuta i det vackra landskapet.

En mil söder om Kisa gav sig ändmusklerna till känna och det var rätt sent ändå med tanke på att den totala åksträckan blev 48 mil. Men den importerade geldynan från Amerika är ett litet underverk, den förlänger ”sittiden” betydligt. (Max dagsetapp var vid förra årets resa till Österrike, då det blev 56 mil, men inte ens en amerikansk geldyna hjälpte mig då. Jag hoppade inte direkt av motorcykeln utan mer ålade mig sakta av under stort stönande och gick bredbent, typ cowboy, i flera timmar efteråt.)

Till slut kan jag bara konstatera att det har varit en härlig MC-helg även ur ett spättaperspektiv, kortege både i Linköping och Peking i trevligt sällskap med Linköpingscruisare och så dagens avslutande shoppingtur som pricken över i.

På återseende hälsar ”Spättan Kindberg”